Koronavírus-szorongás: tudatosítsuk, hogy a nyugalom a legnagyobb kincs!

Szerző: , dátum: 2020. március 15.

Természetes, ha borúlátó gondolataink támadnak, de nem szabad elkeserednünk! (Nagy Emese cikke a Hajdú-bihari Naplóból, 2020. március közepéről.)

A koronavírus-járvány miatt előírt intézkedések voltaképpen felborítják az emberek eddigi megszokott életét. Napról napra új intézkedésekhez szükséges alkalmazkodnunk: de vajon mit tehetünk, ha hazánkban is eljön a házi karantén időszaka? – A „koronavírus-szorongás” új fogalom a szociálpszichológiában, ami nemcsak a megbetegedéstől való félelmet, illetve az azzal kapcsolatos negatív érzések elhatalmasodását foglalja magában, hanem a megszokott életritmus megváltozásától, az elszigeteltségtől való szorongást is – hívta fel a figyelmet Sándor Alexandra Valéria életviteli tanácsadó.

Megőrizni kapcsolatainkat

A szakértő elmondta, nem egy kifejezetten „rossz” jelenségről van szó, hiszen ez segít a járvány elleni védekezésben, ez sarkall felelős magatartásra bennünket. Azt viszont nem szabad hagynunk, hogy a mindennapjainkat is megkeserítse! – Jó, ha tudjuk: természetes, ha ilyenkor támadnak borúlátó gondolataink, csak érdemes őket időben „fülön csípni”, majd valami pozitív dolog felidézésével tudatosan kiegyensúlyozni és elengedni. A karanténnal, a társasági élettől való önkéntes távolmaradással általában az a probléma, hogy a dolgos hétköznapok során nincs időnk, energiánk és lehetőségünk belemélyedni a saját gondolati és érzelmi világunkba – vagy éppen a velünk egy háztartásban élőkkel való kapcsolatunk valóságába –, ami egy ilyen helyzet során többszörös erővel szakadhat a nyakunkba – tájékoztatta a Naplót.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Sándor Alexandra Valéria tájékoztatta lapunkat, hogy melyek a lelki felkészülés leghatékonyabb lépései.

– Tudatosítsuk magunkban, hogy a nyugalom a legnagyobb kincs! Hiszen ahogyan a nyelvünk is tükrözi: aki éppen „fél”, az nem „egész”, tehát nehezebben őrzi meg az „egész-ségét”. Ennek fiziológiai alapja, hogy a stressz bizonyítottan gyengíti az immunrendszer működését. Hangulatunk és magatartásunk másokra is hat. Nemcsak saját magunkért tartozunk felelősséggel, hanem szeretteinkért és bizonyos értelemben a többi embertársunkért is – mondta.

„Csak hiteles forrásból tájékozódjunk és mértékkel! Ha egész nap csak a koronavírusról olvasgatunk, és tudományosan nem bizonyított gyógy­módok között kutatunk, akkor állandó stressznek tesszük ki saját magunkat, ráadásul a nem megbízható információk követésével vagy megosztásával akár bajt is okozhatunk.”

Tegyük meg a megelőzésért, amit lehet! Így fontos a rendszeres, alapos kézmosás meleg vízzel és szappannal, a fokozott higiénés szabályok betartása, a közösségi élet korlátozása, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-utánpótlás. Továbbá éljünk az internet lehetőségeivel! Szerencsére ma már a virtuális térben is élhetünk társasági életet, ahol vírus biztosan nem terjed, jókedv és nevetés viszont jó eséllyel. Fantasztikus, hogy mennyi tanfolyam, film vagy játék érhető el amellett, hogy videóhívással bármikor kapcsolatba léphetünk a szeretteinkkel. A négy fal között még sportolni is lehet, hiszen sok helyen kínálnak videókkal illusztrált online edzéstervet. Mindez rengeteget segít a szorongás leküzdésében. A tudatos tartalomfogyasztásra azonban mindenképpen ügyeljünk az interneten, mert fontos a hamis vagy pánikkeltő tartalmak szűrése – fűzte hozzá.

Stresszoldó technikák

A szakértő szerint az, hogy miként tudjuk elviselni a házi karantént, a saját lelki alkatunktól, a párunktól és a velünk egy háztartásban élőktől, illetve a kapcsolatok milyenségétől is függ. – Vannak, akik egészen egyszerűen nem szeretnek egyedül lenni, míg mások kizárólag magukban tudják elképzelni a pihenést, a feltöltődést.

A legegészségesebb egyensúlyi állapot, ha „így is, úgy is” jó, tehát mind az egyedüllétben, mind pedig mások társaságában megtaláljuk a pozitívumot. Egy ilyen szituációban, mint a mostani, különösen érdemes egyfajta bölcs elfogadást tanúsítani: „ez van, így alakultak a körülmények, hozzuk ki a helyzetből, amit lehet”. A legfontosabb, hogy először is a saját nyugalmunkról gondoskodjunk valamilyen stresszoldó technikával (például meditációval, relaxáció­val), és a velünk egy fedél alatt élők felé is ezt a higgadtságot sugározzuk. Persze, az őszinteség is fontos, de vegyük észre, hogy a szeretteinknek mennyi kapacitásuk marad a mi aggályaink kezelésére a sajátjuk mellett, és ha valóban egészségügyi jellegű kételyünk támad, azt megfelelő szakemberrel (orvossal vagy pszichológussal) osszuk meg – mondta.

A Hajdú-bihari Napló hasábjain nyomtatásban is megjelent cikk folytatása a Haon.hu-n →


Címkék: , , ,